Update vanuit Zuid- Afrika (2/5): Durban

Na het bezoek aan Johannesburg staat Durban op het programma. Durban is de staat waar het allemaal is begonnen voor Stichting Red het Talent. Zo resulteerde de tweede week van het verblijf in Zuid-Afrika in een weerzien met vrienden die het straatleven definitief achter zich gelaten hebben, en ik voerde gesprekken met medewerkers van Surfers, not Street Children.

Bij het verlaten van Durban na mijn vorige bezoek in 2016 zag ik dat de stad in ontwikkeling was. Waar in 2011 enkel wat rijkere wijken en de boulevard als niet gevaarlijk werden beschouwd, is het nu compleet anders. De rijkere wijken en de boulevard zijn veel veiliger geworden, uiteraard blijft oplettendheid altijd noodzakelijk in de stad. Wat mij het meest verbaasde waren het aantal toeristen, welke voorheen enkel te vinden waren in het 15 kilometer noordelijker gelegen uMhlanga. Dit is natuurlijk goed nieuws. Ook wordt de wijk ‘Point’ steeds meer binnen de perken gehouden. Deze wijk staat bekend als één van de gevaarlijkste wijken ter wereld, en terecht ook. Hier doorheen lopen is vragen om problemen.

Direct gevolg hiervan is dat er geïnvesteerd wordt in de stad. Gebouwen worden opgeknapt, er zijn steeds meer horecagelegenheden te vinden en er wordt heel hard gewerkt aan de veiligheid door overheid en bedrijven. Als je het mij vraagt: Goed nieuws! Derhalve is het probleem ‘Point’ voorlopig nog niet opgelost. Hier kom ik later op terug.

Surfers, not Street Children wordt geleid door Tom Hewitt MBE. Hij begon het project vijf jaar terug, na zijn vertrek bij uMthombo. Dit liep ongeveer gelijk met de start van Stichting Red het Talent. Aan het begin waren er een handje vol straatkinderen, die tussen wal en schip zouden vallen omdat ze bijna volwassen werden. Hierdoor waren ze niet meer welkom bij uMthombo. Dit kwam door haar nieuwe regels.

De focus van Surfers, not Street Children resulterende in een re-integratie programma: The Surfhouse (gestart door Tom Hewitt MBE en Leon Leeferink namens Stichting Red het Talent in 2012). Sinds twee jaar is daar ook de surfclub aan de boulevard, een programma waar re-integratie, preventie en outreach samen komen dankzij het surfen.

Het belangrijkste van de surfclub is dat er consistent elke middag een programma is. Hierdoor hebben voormalige-, huidige- en wellicht potentiële straatkinderen iets waar ze op kunnen rekenen. In iedere fase is dit belangrijk. Straatkinderen laten stapsgewijs het straatleven achter zich en kijken op naar de voormalig straatkinderen. Niet alleen omdat zij heel goed zijn in surfen, maar ook omdat zij het straatleven achter zich gelaten hebben. De voormalige straatkinderen hebben op hun beurt iets om op terug te vallen, iets waar ze met hun vrienden samen kunnen komen en bovendien van kunnen genieten. Ook is hun coaching-rol richting de straatkinderen onmisbaar. Het preventie deel is voor jongens en meiden, wat uniek is. Na school slaat verveling toe en zijn hun ouders niet thuis. Dit maakt hun een gemakkelijk doelwit voor criminaliteit. Het programma van de surfclub voorkomt dat zij wegzakken en op straat terechtkomen. In totaal maken 250 kinderen gebruik van dit programma, íedere maand. Iets waar wij trots op zijn!

Belangrijk om te weten is dat ‘Surfers, not Street Children’ geen eigen kindertehuis heeft maar sinds kort samenwerkt met iCare. Een organisatie die al werkte met straatkinderen sinds mijn komst in 2011. Zij hebben wel een kindertehuis, maar geen outreach en/of preventie programma. De samenwerking is een grote stap in de goede richting omdat het beste van beiden samenkomen en het de werkwijze van Stichting Red het Talent zo goed als compleet maakt in Durban!

Het programma van ‘The Surfhouse’ gaat op de schop. De jongens die in 2011 tussen wal en schip vielen wonen hier zo goed als allemaal nog en er zijn nieuwe jongens bij gekomen. Twee hebben het programma verlaten. Één is terug de straten op gegaan en is niet meer welkom in het programma. Dat gebeurt helaas, en er wordt non-stop hard gewerkt om een terugval te voorkomen.

De ander is inmiddels getrouwd met een vrouw uit Europa, heeft werk en woont samen in een appartement in Durban. Een voorbeeld voor de anderen, niet zo zeer het trouwen met een Europese vrouw, maar wél het zelfstandig worden.

Er is besloten om ‘The Surfhouse’ tijdelijk te veranderen in een intensief programma waarbij het zelfstandig worden, inkomsten genereren en op eigen benen staan een pré worden. Het is tijd om de zekerheid van het programma achter ze te laten en zelfstandig te worden. Dit ondanks het feit dat zij het heel zwaar hadden en buiten de boot dreigden te vallen. Uiteraard zijn zij altijd welkom bij de surfclub en zal er de tijd genomen worden om de re-integratie succesvol te maken.

Verder is er veel te doen om de wijk ‘Point’ in Durban. Het is een laatste ‘sta-in-de-weg’ voor het succes van deze stad. Derhalve is het een spinnenweb van mitsen en maren. Op straat zijn veel ouderen die actief zijn in de criminaliteit, er zijn gangs en het vastgoed is letterlijk verpauperd. Er moet iets gebeuren. De straatbewoners zijn vooral afkomstig uit andere Afrikaanse landen die hun geluk zoeken, wat veelal eindigt in de criminaliteit op straat. De bewoners van de appartementen betalen weinig en zijn vaak opgegroeid in deze wijk. De overheid kan en mag (gelukkig) niet alle straatbewoners van ‘Point ‘ verplaatsen naar een andere buurt. Dit lost niets op. Buiten dat er dan een andere wijk te kampen krijgt met criminaliteit, is de kans op terugkeer naar hun thuis, de straten van ‘Point’, 100% aanwezig. Het zal de aankomende jaren veel uitdagingen opleveren waarbij de overheid, inwoners en ondernemers samen sterk moeten staan. En dit zal veel invloed hebben op ons werk met de kinderen: we hebben veel onder controle behalve de wijk ‘Point’, waar straatkinderen nog altijd gehard worden en moeilijk van straat te krijgen zijn.

Geschreven door: Leon Leeferink - Founder Stichting Red het Talent

Stichting Red het Talent is op dit moment bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor het opzetten van een stage- en vrijwilligersprogramma in Zuid-Afrika. Dit gebeurt in samenwerking met DIT IS WIJS. Iedere week zal er een update geplaatst worden met de ervaringen.

Update vanuit Zuid- Afrika (2/5): Durban // Red het Talent

Geef nu!

Geef nu éénmalig een bedrag of geef maandelijks door middel van een automatische incasso. Met jouw gift draag je bij aan de verbetering van de levens van straatkinderen in Zuid-Afrika.

Vrienden van Red het Talent

 • Gopisingh - Van Os Notarissen // Red het Talent
 • MD Service // Red het Talent
 • P.G.M. Bakker Vastgoed // Red het Talent
 • Makelaardij Van Brussel // Red het Talent
 • Pursue PT // Red het Talent
 • TekstBuis // Red het Talent
 • WEA Gouda // Red het Talent
 • The Force Online B.V. // Red het Talent
 • DM Projectorganisatie & Bouwadvies // Red het Talent
 • ENNL Effective Business Solutions // Red het Talent
 • Roks Comfort // Red het Talent
 • Dit is wijs groep // Red het Talent
 • Bike Koerier Alphen // Red het Talent
 • Hashtag Recht // Red het Talent
 • Tauro // Red het Talent
 • zoetemelk media service // Red het Talent
 • Flynth adviseurs en accountants // Red het Talent