Terugblik 2013: interview met Paul Bakker, hoofdsponsor Tour for Talent 2013

In 2013 werd de eerste editie van Tour for Talent georganiseerd. Direct toen Mark Batenburg en Leon Leeferink het idee hadden om dit fondsenwervende fietsevenement te organiseren maakte Paul Bakker het evenement mogelijk door financiele zekerheid te geven. Paul is dan ook, samen met Mark en Leon, grondlegger van Tour for talent.

In de zomer van 2013, toen het evenement nog moest plaatsvinden, werd onderstaand interview afgenomen met Paul Bakker.

‘De fiets heeft mij groot gemaakt’
Paul Bakker is de Goldsponsor van The Tour for Talent. De fietstocht langs de kust van Zuid-Afrika waarmee geld opgehaald wordt voor de straatkinderen in Zuid-Afrika. Een doelgroep die hij een zeer warm hart toedraagt. Het is niet het enige wat hij doet voor de armsten op deze wereld. Zo begeleidt hij ook de bouw van een middelbare school in Tanzania. Wie is nu eigenlijk Paul Bakker?

Paul Bakker is eigenaar van PGM Bakker Vastgoed en Bouw & Aannemingsbedrijf PGM Bakker B.V. in Nieuw-Vennep. Op zijn 32ste startte hij zijn eigen bedrijf met het idee dat hij dan meer tijd had voor zijn grote liefde: het wielrennen. “Ik had het idee nog prof te worden en dacht daar met een eigen bedrijf meer tijd voor te krijgen. Dat bleek een misvatting.” Zijn bouwbedrijf zet inmiddels jaarlijks zo’n 13 miljoen euro om en de huurstroom is een aanzienlijke grote component in het bedrijf. “We hebben circa 200 huurders in de boeken van onze bedrijfspanden.” Na een paar slechte jaren heeft Bakker de bakens verzet. Zo is het onderdeel Vastgoed bij het onderdeel Bouw ingetrokken, is het personeel goed op scherp gezet en zijn de kosten aanzienlijk omlaag gebracht. “Ik verwacht voor 2013 een goed jaar. De markt trekt aan hier in de Haarlemmermeer. Ik ben in een goede omgeving geboren.”

Fietsen
Fietsen is nog altijd zijn leven. Dagelijks zit hij gemiddeld 70 kilometer op de fiets. “Ik kan makkelijk en snel beslissen. Dat komt vooral doordat ik veel op de fiets zit. Dat maakt mijn hoofd leeg. De fiets heeft mij echt groot gemaakt. Mijn vrouw zegt weleens, als ik down overkom, tegen mij: ga alsjeblieft fietsen. Dan merkt ze dat er teveel door mijn hoofd heen jaagt. Fietsen werkt bij mij echt therapeutisch.”

Sponsor
Tour for Talent is niet het enige sportevenement c.q. goede doel dat hij sponsort. Zo is hij ook sponsor van het Koga Cycling Team. “Als je fietsgek bent, is het natuurlijk ook ontzettend leuk om een zeer gemotiveerd Cycling Team te sponsoren. Ik heb ook 5 jaar een marathonschaatsploeg gesponsord en ga nog elk jaar naar de Weissensee omdat ik ook een fervent schaatser ben. Daarnaast ben ik drie jaar geleden overgestapt op motorcrossen, maar dat ging niet zo goed. Hier hield ik een op drie plaatsen gebroken onderbeen aan over. Gelukkig kan ik daar wel prima mee fietsen.” 'Last but not least' sponsort hij ook al 20 jaar wielervereniging De Bataaf in Zwanenburg.

Dit gaat lukken
Mochten er nog mensen twijfelen of Tour for Talent daadwerkelijk van de grond komt, dan kunnen die nu rustig ademhalen. “Dit gaat absoluut lukken”, zegt Bakker zeer overtuigend. “Ik sponsor alleen waar ik vertrouwen in heb. Er is nu plaats voor 30 deelnemers aan deze unieke fietstocht, maar wat mij betreft gaan er honderd man heen en was het inleggeld wat lager gesteld. Ik vind dat iedereen de kans moet kunnen grijpen om dit superevenement mee te fietsen. Maar dit is ook goed, het is hopelijk een goede opstap naar een nog groter evenement volgend jaar. Het zijn toch fanatiekelingen die meedoen. Die kunnen dat wel aan. “ En uiteraard fietst Paul Bakker zelf ook mee!

Deel dit bericht: